Kommission misstänker oegentligheter vid Blidas död

Det finns tecken som tyder på att en tredje part var inblandad när Barbara Blida dog. Dåvarande regeringschefen Jaroslaw Kaczynski och dåvarande justitieministern Zbigniew Ziobro bör åtalas. Det är slutsatserna i den utredning som gjorts av en parlamentarisk kommission med uppdrag att utreda omständigheterna kring förra byggministern Barbara Blidas död. Slutrapporten presenterades på tisdagen av kommissionens ordförande, Ryszard Kalisz från Vänsteralliansen (SLD).

2007 genomförde ABW en husundersökning hemma hos Blida, som misstänktes vara inblandad i en mutskandal. Enligt den officiella rapporten bad Blida att få gå på toaletten, där hon sköt sig.

Men det gick inte till på det sättet, skottsåret visar att en tredje part fanns med när Blida dog, konstaterar utredarna.

Såväl regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) som SLD har tidigare anklagat den förra PiS-regeringen för att använda säkerhetspolisen för sina egna politiska syften. SLD har nu inlett en insamling av de 115 namnunderskrifter som krävs för att dra Kaczynski och Ziobro inför rätta. (Polskie Radio 31 aug 11)

Tidigare notiser om Blidaaffären >>