Wajda återfick faderns sabel

Filmregissören Andrzej Wajda har fått tillbaka en sabel som tillhört hans far.

Staden Radom ville sätta upp en plakett på det hus där familjen Wajda bott några år på 1930-talet. Som barn grävde regissören under de första krigsveckorna ner sabeln. Fadern var en av dem som föll offer för Katynmassakern 1940.

När minnesplaketten skulle invigas kom regissören och hans bror till staden för att närvara. Det visade sig då att en familj som senare bodde i samma hus hade hittat den nergrävda sabeln, som nu överräcktes som gåva till bröderna Wajda.

På stadens kulturcentrum öppnades också en utställning till minne av kapten Jakub Wajda.

Andrzej Wajda har gjort en film om Katyn, som kom 2007. Det var den första filmen om Stalins massaker – före kommunismens fall var det otänkbart att tala öppet om mordet på 22 000 officerare. (Polskie Radio 21 okt 11)

Läs Mariusz Byras artikel om Wajdas film Katyn >>

Spännande som en thriller, webb-Bulletinens recension av Stalins mord i Katyn och dess historiska efterspel 1940 – 2010 >>