Bialiatski fick fyra och ett halvt års straffarbete

Den vitryske människorättsaktivisten Ales Bialiatski har dömts till fyra och ett halvt års straffarbete för skatteflykt i stor skala.

Han greps i augusti sedan polska åklagare till Vitryssland lämnat ut uppgifter om ett bankkonto i Polen. Kontot är i Bialiatskis namn och innehåller medel som är hopsamlade till vitryska aktivisters försvar. Eftersom deras organisation Viasna är illegal har man varit tvungen att öppna privata bankkonton utomlands.

– Vi är väldigt ledsna över den vitryska incidenten, säger en källa som står premiärminister Donald Tusk nära till webb-Bulletinen. Vi gör allt vi kan för att hjälpa Bialiatski, och vi har tagit hand om hans familj. Det var oförlåtligt av polska åklagare att lämna ut uppgifterna – den typen av samarbete med Vitryssland är nu avbrutet, och fyra personer på åklagarmyndigheten har fått sparken.

Dagen efter domen undertecknade den vitryske presidenten Aleksander Lukasjenko ett nytt fördelaktigt avtal om gasleveranser med Ryssland. Den vitryska oppositionen är övertygad om att de två händelserna hänger ihop.

Organisationen Civil Rights Defenders menar att domen är helt oacceptabel.

– Regimen har satt ett nytt lågvattenmärke för människorättsförsvarare i landet. Domen är en varning till hela det civila samhället, inom vilket Ales Bialiatski är en central figur. Det är tydligt att hela rättsprocessen är direkt kopplad till Bialiatskis och Viasnas arbete för mänskliga rättigheter, säger Marie Månson, programansvarig på Civil Rights Defenders.

Polen har också officiellt fördömt domen: Den visar att Vitryssland inte följer FN-konventionen om de Mänskliga Rättigheterna, uppger utrikesdepartementet i en kommentar.

Europeiska Unionen vädjar till Vitryssland att släppa Bialatski fri, men när gasavtalet nu undertecknats är Lukasjenko inte beroende av EU.

Bialiatski är vice ordförande i Internationella federationen för mänskliga rättigheter (FIDH). Han har fått flera priser, bland annat den svenska regeringens Per Anger-pris 2006. (webb-Bulletinen, Sveriges Radio Ekot, Polskie Radio 24/25 nov 11)