Sikorski: Vår bild av Medvedev har försämrats

Bilden av president Medvedev i Polen har skadats, nu när han inte uppfyllt de löften som utfärdades efter Smolenskkatastrofen i april 2010. Det säger utrikesminister Radoslaw Sikorski till den katolska veckotidningen Gosc Niedzielny.

Medvedev lovade att vraket av det polska presidentplanet skulle skickas tillbaka till Polen.

Jag kan inte längre förstå varför detta inte har skett, säger Sikorski till tidningen. Enligt min åsikt skulle Ryssland ha tagit på sig en del av ansvaret för flygkraschen. Det skulle ha ökar trovärdigheten inför Polen och hela världen. Ett stort land kan erkänna sina misstag, och jag är förvånad att Moskva inte har slagit in på den vägen.

Men våra relationer handlar ju inte bara om Smolenskolyckan, menade Sikorski. Vårt handelsutbyte med Ryssland är större än någonsin. Vi har tecknat avtal om resor över gränsen till Kaliningrad och därmed öppnat ett fönster till Europa och hos miljontals ryssar stärkt en positiv inställning till väst.

Sikorski tycker sig också märka en öppning i förhandlingarna om Katynmassakern 1940 då Stalins säkerhetstrupper avrättade över 20 000 polska krigsfångar.

Efter de senaste samtalen med utrikesminister Lavrov ser jag en möjlighet till en överenskommelse mellan medlemmarna av Katynfamiljerna och till att Katyndokumenten överlämnas till Polen, sade Sikorski. (Polskie Radio 3 feb 12)