Dyrast att bo i Sopot och Warszawa

Medelinkomsttagaren i Warszawa tjänar 3 300 zloty i månaden. En genomsnittlig tvårumslägenhet kostar 320 000 zloty att köpa. Om man sparar varje intjänad zloty tar det åtta år att spara ihop till lägenheten, visar en färsk undersökning som refereras av tidningen Rzeczpospolita.

I badorten Sopot, mellan Gdansk och Gdynia i Gdanskbukten vid Östersjön, är det etter värre. Här tar det mer än elva år att få ihop till en genomsnittslägenhet à 390 000 zloty. Medelinkomsten är 2 800 zloty i månaden.

Bäst är situationen i den sydvästliga staden Katowice. Månadslönen är 3 200 zloty, och lägenheten går på 144 000 zloty. Det fixar en sparsam polack på mindre än fyra år.

Ändå har lägenhetspriserna sjunkit med 20–25 procent sedan det stod som högst.

I Polen är det normalt att köpa en lägenhet så snart man kan. Ett ungt par kan få ett banklån på upp till sjuttio procent av priset på bostaden. Lånet löper normalt på tjugo till trettio år, men de flesta betalar tillbaka på betydligt kortare tid och lånet är ofta slutbetalt efter tio år. (Warsaw Business Journal och webb-Bulletinen 13 mars 12)