Europadomstolen: Katynmorden var krigsbrott

Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna kan inte uttala sig om Rysslands utredning av massakern på 22 000 polska reservofficerare i Katynskogen 1940. Men den sovjetiska hemliga polisens massmord på de polska fångarna är ett krigsbrott. De sovjetiska myndigheterna hade skyldighet att behandla krigsfångar humant och att respektera förbudet mot att döda dem.

Det tillkännagav domstolen i Strasbourg på måndagsmorgonen.

I en särskild åtalspunkt konstaterades att Ryssland underlåtit att samarbeta med domstolen, och att utredningens behandling av de anhöriga var omänsklig när de försökte få veta vad som hände offren 1940.

Rysslands rådgivare i Europarådet, Vladislav Jermakov, sade att Moskva var nöjt med domen, men att den skulle studeras grundligt. (Polskie Radio 16 apr 12)

Läs mer om Katynmorden >>