Blandade känslor efter Katyn-domen

Känslorna är blandade, men det är en lättnad att en inflytelserik institution som Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna erkänner att det begåtts en orättvisa mot Katynfamiljerna. Det säger Izabella Saryusz-Skapska, ordförande i organisationen Katynfamiljerna, i en radiointervju.

Domstolen kunde visserligen inte döma om det fjorton år långa (1990–2004) avbrottet i Rysslands utredning om Katynmassakern, men slog fast att offrens anhöriga behandlats omänskligt när de inte fick tillgång till den dokumentation som fanns.

Familjerna drabbades av ett dubbelt trauma: dels att förlora sina släktingar i kriget, dels att under mer än femtio år inte få veta sanningen om deras död på grund av en förvrängning av historiska fakta från sovjetiska och polska kommunistiska myndigheter, konstaterar domstolen.

Men, säger Izabella Saryusz-Skapska, fortfarande är det okänt var ungefär 3500 offer begravts. Kropparna efter dem som greps och sattes i fängelse i Vitryssland måste också hittas.

En perfekt dom skulle innebära att alla relevanta dokument överlämnades till Polen, säger Izabella Saryusz-Skapska.

Polens justitieminister, Jaroslaw Gowin anser också att domstolen kunde ställt större krav på Kreml.

Domen öppnar inte nya vägar för juridisk rehabilitering av offren och tvingar inte Ryssland att lämna över ytterligare material, sade Gowin. Men viktigast ur polsk synvinkel, är att världen hört en mycket eftertrycklig bekräftelse på den sovjetiska regimens kriminella handlingar, sade han och syftade på domstolens beskrivning av Katyn som ett krigsbrott.

Våren 1940 mördades över 20 000 polska krigsfångar av Stalins säkerhetstrupper i skogarna vid Katyn. Moskva erkände inte sin egen skuld förrän 1990. Under hela kommunisttiden var det förbjudet att efterforska vad som hänt offren eftersom den officiella versionen inom Östblocket var att Katynmassakern begåtts av nazisterna. (Polskie Radio 17 april 12)