Ryska dokument bekräftar Lilla Katyn

Nästan sexhundra polska motståndsmän avrättades av sovjetiska trupper i skogarna utanför Augustów i juli 1945. Det framgår av dokument, som IPN (Nationella Minnesinstitutet) har fått från den ryska människorättsorganisationen IHD Memorial. Dokumenten har hittats i den ryska säkerhetstjänstens arkiv.

Morden har kallats Lilla Katyn, och dessa avrättningar var ett brott mot mänskligheten, sade Lukasz Kaminski, chef för IPN till den polska nyhetsbyrån PAP på en presskonferens i Warszawa.

Dokumenten visar att över sjutusen polacker greps i Augustówskogarna. De flesta av dem släpptes, men de nästan sexhundra som hade anknytning till den officiella motståndsrörelsen Hemmaarmén återsågs aldrig.

Den polska exilregeringen i London lät upplösa Hemmaarmén i juli 1945 för att undvika konflikt med Sovjetunionen.

Bland de ryska dokumenten finns ett hemligt meddelande från samma tid, där chefen för Röda Arméns kontraspionage, general Viktor Abakamov, efterlyste en grupp erfarna officerare som skulle avrätta ”banditerna som arresterats i Augustówskogarna”.

På tisdagen offentliggjorde Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna sin dom, enligt vilken massakern på 22 000 polska krigsfångar i april 1940 var ett krigsbrott. (Polskie Radio 18 april 12)