Nya dokument om saknade Katynoffer funna

Nyupptäckta handlingar i Rysslands militära arkiv kastar ljus över en del av Katynoffren, vars öde hittills varit okänt. Det rapporterar tidningen Gazeta Wyborcza.

Av de runt 22 000 polska krigsfångar, som mördades av den ryska säkerhetspolisen i skogarna runt Katyn och på andra platser, har man saknat uppgifter om tretusen – den så kallade vitryska listan.

Nu har den tyska historikern Natalja Lebedeva spårat dokument som ger upplysningar om tolvhundra av de saknade. Bland de handskrivna dokumenten finns en lista över internerade som transporterades till Minsk. Man tror att de kan ha begravts i Kurapatyskogen utanför den vitryska huvudstaden, där många offer för sovjetregimen begravts.

Europadomstolen avgjorde i våras att Katynmorden ska ses som krigsbrott. Däremot ville domstolen inte uttala sig om den ryska utredningen som pågick i fjorton år, 1990–2004.

Efter de nya avslöjandena hoppas Katynfamiljerna nu att man ska hitta den plats där de saknade polackernas begravts. (Polskie Radio 21 juni 12)

Läs mer om Katynmassakern >>