Stort polskt reseföretag i konkurs

Närmare femtusen polska turister i tio olika länder begär hjälp av regeringen sedan resebyrån Sky Club gick i konkurs på onsdagen. Många av resenärerna har ingen aning om hur de ska komma hem efter en av de största konkurserna i den polska turistbranschen.

Sky Club säger på sin hemsida att man saknar medel att fortsätta driften av företaget, men i företagets försäkringsfond finns tjugofem miljoner, som kan hjälpa turisterna att komma hem, skriver Warsaw Voice.

Åttahundra resenärer har redan kommit hem med hjälp av de pengarna, uppger Regionkontoret i Mazowsze, som förvaltar pengarna.

Situationen är svårast för dem som är på Kuba och Ibiza, där turisterna fått order om att omedelbart checka ut från hotellen.

Sky Club startade i Polen 2006 och tog förra året över reseföretaget Triadas verksamhet. Triada gick i konkurs i april i år. Sky Club är det största polska reseföretag som gått omkull. Hösten 2010 fick både Orbis och Selectours packa ihop. Även då blev tusentals turister strandsatta på sina respektive resmål. (Polskie Radio 5 juli 12)