Polsk luftförsvar ska förstärka Natos

Polens eget planerade antimissilförsvar blir också en förstärkning för Nato. Det sade president Bronislaw Komorowski på onsdagen efter mötet med Polens nationella säkerhetsråd (RBN).

Projektet att bygga ett effektivt luft- och missilförsvarssystem för polskt territorium kommer både av Polens försvarsbehov och Natos beslut om att bygga ett missilförsvarssystem, sade Komorowski. Detta blir vårt bidrag till Nato-systemet, som vi stöder. Ett system som effektivt kan skydda hela Natos territorium och inte bara vissa länder.

Luftförsvarssystemets modernisering och antiraketförsvaret kommer att kosta 1,95% av bnp, även om den ekonomiska tillväxten är långsammare. Men Polens uppdrag i Afghanistan är slut om två år, sade presidenten, och det innebär en besparing. (Warsaw Voice 13 sept 12)