Churchill motsatte sig internationell Katynutredning

Winston Churchill var enig med Stalin om att Röda korset inte skulle göra någon oberoende undersökning av Katynmassakern. Det framgår av de tidigare hemligstämplade amerikanska dokument som publicerades på onsdagen.

General Sikorski, som ledde den polska exilregeringen i London, begärde en internationell undersökning av hur 21 000 polska krigsfångar dödats, bland annat i Katynskogen. I ett telegram till Stalin skriver Churchill att han i ett telegram till den amerikanske presidenten Franklin D Roosevelt sagt nej till en sådan utredning.

Churchill skrev också att general Sikorski var under hård press från Polen i fråga om Sovjetunionen. Men, skrev Churchill i april 1943, om Sikorski avgår så sitter vi där med någon som är ännu värre.

Storbritanniens utrikesminister Anthony Eden försökte få Sikorski att släppa kravet på en internationell undersökning av Katyn. Sikorski vek sig, och Churchill rapporterade framgången till Stalin.

Och just nu undersöker jag möjligheten att få tyst på polska tidningarna som attackerar Sovjetunionen och samtidigt angriper Sikorski för försök till samarbete med den sovjetiska regeringen, skrev Churchill. Han var angelägen om att de diplomatiska relationerna mellan Polen och Sovjetunionen skulle bestå, för att inte Hitler skulle få möjlighet till en propagandakupp och försvaga de allierade.

Men Stalin svarade att beslutet att avbryta relationerna redan var fattat på grund av den polska pressens fientliga kampanjer mot Sovjetunionen.

Sovjet skyllde ju Nazityskland för Katynmassakern, men tvingades i början av 1990-talet erkänna att Stalins säkerhetstrupper stod bakom morden.  (Polskie Radio 13 sept 12)