I konsten blir drömmar verklighet

Publicerad 2012-09-21 14:52

Lördagen den 29 september, kl 14.00 blir det publik vernissage och konstnärssamtal med den polska konstnären Katarzyna Kozyra och Johanna Palmström. Utställningen pågår 29 september 2012 – 6 januari 2013 på Kulturhuset i Stockholm.

Johanna Palmström är journalist, har skrivit tre böcker om feminism och aktivism samt varit utställningsproducent. Sedan 2011 är hon chefredaktör för den feministiska tidskriften Bang.

Katarzyna Kozyra sätter fingret på kulturella tabun och stereotyper i höstens stora utställning på Kulturhuset. Den innehåller videoverk, fotografier och installationer. För första gången visas Kozyra i en större presentation i Sverige.

Katarzyna Kozyra (född 1963 i Warszawa) hör till föregångarna inom den östeuropeiska feministiska konsten och är en av Polens mest uppmärksammade konstnärer. De verk som presenteras i Stockholm närmar sig på olika sätt frågor om roller och identitet, ett av huvudspåren i Kozyras konstnärskap.

Ett centralt verk i Kozyras arbete är videoinstallationen Men’s Bathhouse som presenterades på Venedigbiennalen 1999 och där erhöll hederspriset. Filmat med dold kamera i det berömda badet på Gellert Hotell i Budapest väcker det flerkanaliga videoverket frågor om moral och det privata, om könsfördomar och hur vi ser på manlig respektive kvinnlig nakenhet. Maskerad till man uppträder konstnären själv i verket, något som sågs som en provokation och orsakade starka reaktioner.

Kulturhuset, Plattanscenen. Fri entré)

Läs mer »

 Sök i webb-Bulletinen