Kommunistisk massgrav undersöks i södra Polen

En massgrav har lokaliserats nära Dworzysko i sydvästligaste Polen, sydväst om Wroclaw. Historikerna tror att detta kan vara viloplatsen för medlemmar i en av de viktigaste polska motståndsgrupperna efter andra världskriget, de Nationella väpnade styrkorna (NSZ).

Offren tycks ha skjutits i bakhuvudet, på det sätt som den polska sovjetinstruerade hemliga polisen använde.

Man tror sig ha identifierat kvarlevorna efter kapten Henryk Flame, med kodnamnet Bartek, som sköts i byn Zabrzeg den 1 december 1947.

Utgrävningarna faller inom ramen för ett nationellt program med titeln ”Sökandet efter begravningsplatser för offren för den kommunistiska terrorn under åren 1944-1956.”

I augusti undersöktes också två omärkta gravar på den historiska Powazkikyrkogården, där många av landets mest kända motståndskämpar troligen ligger begravda. För att kunna identifiera kvarlevorna har man tagit DNA-prov på anhöriga till ett hundratal välkända offer för den stalinistiska terrorn. (Polskie Radio 3 okt 12)