Katynoffer söks i Augustów

På onsdagen inleddes utgrävningar efter Katynoffer i Augustów i nordöstra Polen.

När den polska exilregeringen i London 1945 upplöste den underjordiska motståndsrörelsen Hemmaarmén (AK) vågade en del av medlemmarna inte lägga ner vapnen. En del av dem gömde sig i skogarna runt Augustów, och i juli 1945 grep Röda Armén tvåtusen personer som misstänktes ha kopplingar till den AK. Femhundrasextiotvå av de gripna försvann, och aktionen har kallats Lilla Katyn.

Undersökningarna inleds i den byggnad där de sovjetiska säkerhetstrupperna, NKVD, hade sitt högkvarter. Efter kriget övertogs fastigheten av den kommunistiska polska underrättelsetjänsten (UB).

Vittnen har berättat att fångar utsattes för tortyr och mördades i byggnaden, och att en del offer kan ha begravts där.

Även om man hittar kvarlevor i huset i Augustów är det inte säkert att de går att identifiera, säger Zbigniew Kulikowski, chef för Nationella Minnesinstitutet (IPN) i Bialystok. Kvarlevorna kan tillhöra offren för aktionen i augusti 1945 likaväl som andra offer under stalinistperioden, som pågick fram till 1956.

Samtidigt fortsätter den landsomfattande kampanjen Sökandet efter begravningsplatser för offren för den kommunistiska terrorn under åren 1944-1956.

Arbetet utförs i samarbete med två statligt stödda organ, IPN, och Rådet för skydd av strids- och martyrskapsplatser (ROPWiM). (Polskie Radio 10 okt 12)

Läs mer om Katynmassakern >>