Vart femte barn i Polen föds utanför äktenskapet

Alltfler polska barn föds utan att föräldrarna är gifta. 1990 var bara sex procent av spädbarnen födda utanför äktenskapet, 2011 var de tjugo procent eller 388.000.

Attityderna förändras dramatiskt i Polen, säger en sociologisk expert till tidningen Dziennik Gazeta Prawna. Allt fler unga människor väljer att leva tillsammans innan de gifter sig. De anser inte att sådana relationer är sämre än äktenskap.

Samtidigt ökar antalet skilsmässor vilket visar på en ännu större brytning med traditionella katolska värderingar. Under de senaste åren har mellan 60.000 och 70.000 gifta par brutit upp om året, vilket är en ökning med runt femtio procent sedan 1990. Statistiken visar också att många skilda kvinnor senare får barn utan att gifta om sig.

Enligt färsk Eurostatistik föddes trettiosju procent av barnen i EU utanför äktenskapet. I Grekland är siffran sju procent, men i länder som Frankrike, Sverige, Slovenien och Bulgarien över femtio procent. (Polskie Radio 16 jan 13)