Agnieszka Holland blev inte kränkt

Frågan om civilt partnerskap i Polen har marscherat raka vägen in i kultursfären.

En av landets internationellt mest kända filmregissörer, Agnieszka Holland, har engagerat sig i frågan, möjligen av familjeskäl. För fyra veckor sedan sade sejmen tre gånger nej till könsneutrala partnerskap. Ett av förslagen hade lagts fram av regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) och regeringskoalitionen har egen majoritet i parlamentet. Men många av regeringens egna parlamentsledamöter, till och med ministrar, röstade mot partiets linje.

Agnieszka Holland uttalade sin besvikelse över resultatet i omröstningen och sade att hon aldrig mer skulle rösta på PO, som så gruvligt svikit sina löften.

PO-parlamentarikern Stefan Niesolowski, fick spel och sa att Holland bara bryr sig om sin lesbiska dotter och struntar i vad som är bra för Polen.

Det gjorde premiärminister Donald Tusk upprörd – han krävde att Niesolowski skulle be om ursäkt. Niesolowski vägrade, och då bad Tusk om ursäkt å Niesolowskis vägnar.

Jag ber Agnieszka Holland djupt om ursäkt för vad som enligt min uppfattning är ett oacceptabelt uttalande av Niesolowski, sade premiärministern till Polskie Radio.

Men Holland var inte imponerad: Det behövs ingen ursäkt, för jag kände mig inte kränkt av Niesolowskis kommentar. Och det hade varit bättre att se till att det inte upprepas. (Polskie Radio 21 feb 13)