Polska ungdomar blir mer nationalistiska

Ned med kommunismen! Det ropade några maskerade unga män när de för en dryg vecka sedan trängde sig in i en föreläsningssal där en professor med vänstersympatier skulle delta i en offentlig debatt. Några dagar senare skedde en liknande incident vid Adam Michnik-akademin i Radom. Michnik, som fått ge namn åt högskolan, var tidigare Solidaritetsaktivist och numera chefredaktör på tidningen Gazeta Wyborcza.

Universitetet i Gdansk, som anordnat en debatt om civilt partnerskap i nästa vecka fruktar att det ska gå likadant där.

Under de senaste två åren har vi sett tydliga tecken på att ungdomar blivit mer nationalistiska. Det säger sociologen Jan Poleszczuk vid universitetet i Bialystok till den polska nyhetsbyrån PAP. Framför allt är det frustrerade unga män, som känner sig svikna av samhället och blir aggressiva. Och deras nationalism gör det svårare för dem att få jobb.

Sociologen Lukasz Jurczyzyn konstaterar att även vänsterungdomar tar lättare till våld. I januari vandaliserades en modebutik i Warszawa av den antikapitalistiska gruppen 15WO8. Även den händelsen var en av flera i en kedja.

Men att mota ut ungdomarna från föreläsningssalarna är ingen långsiktig lösning, sade Jurczyzyn till den polska nyhetsbyrån PAP. Det kan tvinga de radikala studenterna under jord, vilket kan förvärra problemet. (Polskie Radio 27 feb 13)