Katyn i SVT 2 i kväll

I kväll klockan 23 visas Andrzej Wajdas skakande film Katyn i svensk television. Filmen handlar om morden i Katyn – då ryska säkerhetsstyrkor på order av Stalin i april 1940 avrättade över tjugotusen polska officerare och reservofficerare, en stor del av det välutbildade Polen.

När massgravarna upptäcktes 1943 lade Moskva skulden på Nazityskland. Storbritannien och USA fick under andra världskriget information om vad som hade hänt, men för dem var kampen mot Hitlertyskland viktigare.

Trots upprepade utredningar slogs det aldrig officiellt fast vem som bar ansvaret för massexekutionerna. Efter kriget införlivades Polen i det kommunistiska blocket, och den nya regimen accepterade inte att de efterlevande försökte ta reda på vad som hänt deras anhöriga.

Katynfrågan har under alla år utgjort ett djupt trauma hos polackerna och påverkat relationerna med Ryssland. Wajdas far var en av dem som försvann. Hans film handlar i första hand om familjerna som inte får veta vad som hänt deras fäder, bröder och söner, men det finns också scener från fånglägren där de polska officerarna på alla sätt försöker hålla modet uppe och från de vidriga avrättningarna.

Filmen visades första gången 2010.

Läs också

Mariysz Byra: Katyn blev Wajdas svåraste verk >>

Spännande som en thriller, webb-Bulletinens recension av Stalins mord i Katyn och dess historiska efterspel 1940 – 2010 >>

Jolanta Halkiewicz: Därför är Katyn en viktig film >>