USA: Polska missilskölden inte i fara

Att USA nu skiftar fokus och lägger mer kraft på Iran och Nordkorea än på det planerade missilförsvarssystemet i östra Europa kommer inte att beröra Polen. Det sade den amerikanska statssekreteraren Wendy Sherman, på besök i Warszawa på måndagen. I förra veckan sade USA:s nye försvarsminister Chuck Hagel att USA skippar det fjärde och sista steget i sitt östeuropeiska missilförsvar och fokuserar nu på Iran och Nordkorea i stället.

Men fas tre i konstruktionen av missilskölden i Polen är inte i fara, sade Sherman.

Medeldistansplan kommer fortfarande att vara stationerade i Polen som en del Natos missilförsvarssystem i Europa. Arbetet med missilförsvarsanläggningen i Redzikowo i norra Polen fortsätter som planerat, sade Sherman, som också påpekade att den polska regeringen var informerad om förändringarna innan de offentliggjordes. (Warsaw Voice 19 mars 13)