Övergång till euron dröjer flera år

Polen kommer inte att kunna gå med i eurozonen på flera år, eftersom regeringen inte får tillräckligt stor majoritet i parlamentet för att kunna göra den nödvändiga ändringen i grundlagen. Det sade premiärminister Donald Tusk till tidningen Gazeta Wyborcza på lördagen.

Eftersom högeroppositionen avvisar den europeiska valutan finns det inte tillräckligt många parlamentariker som röstar för en ändring, sade Tusk. Och min intuition säger mig att vi inte kommer att ha tillräcklig majoritet nästa mandatperiod heller.

Enligt polsk grundlag är centralbanken, NBP, den enda myndighet som får utfärda polsk valuta. För att kunna övergå till euron krävs alltså en ändring i grundlagen, vilket oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) motsätter sig. (Warsaw Voice och web-Bulletinen 8 juli 13)