Chopinfestivalen i Duszniki har inletts

Den 2 augusti inleddes den sextioåttonde internationella Chopinfestivalen på badorten Duszniki söder om Wroclaw.

Många av framtidens största pianovirtuoser inleder här sin internationella karriär.

Bland årets pianister märks Boris Gildburg, Vadim Kholodenko, och Federico Coll, som alla vunnit betydande pianotävlingar under det senaste året.

En av punkterna på festivalprogrammet är en hyllning till den framstående polska pianisten Jan Ekier, som fyller 100 i slutet av månaden. Han var själv en av pristagarna i Chopintävlingen 1937 i Warszawa, och har komponerat en hel del musik. Mest känd är han dock som en av huvudredaktörerna för den stora polska samlingsutgåvan av Chopins samlade verk. För det utnämndes han 1995 till hedersdoktor.

Festivalen i Duszniki är den äldsta musikfestivalen i Polen och hålls till minne av Chopins vistelse här. Den inleddes 1946 och har hållits varje år sedan dess.

Fryderyk Chopin var sexton år gammal när han kom till Duszniki 1826 för behandling. Han gav då två välgörenhetskonserter.

Dusznikifestivalen har gästats av många kända pianister, bland dem Vladimir Ashkenazy, Ryszard Bakst, Raul Koczalski, Stanislaw Szpinalski, Barbara Hessen-Bukowska, Lidia Grychtolowna, Adam Harasiewicz, Fu ’Tsong, Bella Davidovich, Garrick Ohlsson, Krystian Zimerman, Paul Badura-Skoda och Stefan Askenase.

Festivalen pågår till den 10 augusti. (Polskie Radio och Sveriges Radio 6 aug 13)