Komorowski vill ha cykelväg genom hela Polen

En cykelväg från Östersjökusten ner till Tatrabergen i söder – det kan bli resultatet av ett förslag som president Bronislaw Komorowski lagt fram, skriver tidningen Östersjönytt. Ta bort det gamla kommunistiska förbudet mot att beträda översvämningsvallarna, föreslår presidenten. Öppna upp för cyklister och fotvandrare.

Nu ska parlamentet ta ställning till förslaget, som innebär att skyddsvallarna kan utnyttjas för turism. Dessutom kan cykelvägarna juridiskt och ekonomiskt bli jämförbara med vanliga vägar, och man kan få byggbidrag från EU.

Förslaget stöds av regionmarskalkarna i de berörda länen. Vissa regioner har redan kringgå bestämmelserna genom att här och där längs Wisla bygga vägar som sägs vara avsedda för underhåll men som ”får befaras” även med cykel.

När vallarna verkligen behövs som skydd mot en hotande översvämning ska det bli möjligt att förbjuda tillträde men till vardags bör de vara öppna och tillgängliga, föreslår Komorowski. (Östersjönytt 9 aug 13)