Galeasen tar upp polsk pjäs om Jedwabne

Publicerad 2013-08-27 11:40

GaleasenDramaten samarbetar med Teater Galeasen i Stockholm i höst om den polske dramatikern Tadeusz Slobodzianeks pjäs ”Vår klass”.

Vi får följa tio barn, både katoliker och judar, från början av 1930-talet fram till vår tid. Smärtpunkten i pjäsen är det som utspelade sig i den lilla polska byn Jedwabne den 10 juli 1941. Den varma sommardagen mördade den ena halvan av byns befolkning den andra. 1600 judar förnedrades, torterades och brändes till sist levande i en lada, mitt i stan. I sextio år löd historieskrivningen att det var tyskarna som gjorde det. Idag vet vi att det var byborna själva, alltså grannar som mördade grannar. De som inte själva var med stod bredvid och tittade på.

Men pjäsen skildrar inte enbart en historisk katastrof. Ytterst handlar Vår klass om något så svårt som hur och vad det är att vara människa; vilka handlingar vi är kapabla, eller inte kapabla, till för att överleva. Ingen mänsklig relation är enkel, ingen är enbart skyldig eller oskyldig.

Pjäsen har spelats i stora delar av världen, bl.a. i London, Tokyo, Toronto, Chicago, Warszawa, New York och Budapest och har rönt stor uppmärksamhet.

Skandinavisk urpremiär 27 september 2013

Speldagar lör kl 17.00, sön kl 16.00 mån-tis kl 19.00 t.o.m. nov 2013 (Teater Galeasen aug 13)

Läs mer >>Sök i webb-Bulletinen