SLD vill befria kyrkan från politiken

Vi vill skilja kyrkan från staten, och vi hoppas att sansade människor kommer att stödja förslaget. Det sade sejmens vice talman Jerzy Wenderlich från Vänsteralliansen (SLD) i en radiointervju.

Valkampanjer ska inte föras i kyrkor och andra religiösa byggnader. Kyrkan ska förskonas från politiken och ägna sig åt religiösa frågor, sade Wenderlich. Erfarenheten visar att präster ofta deltar i valkampanjen och pläderar för vissa politiker och partier. De delar ur flygblad och sätter upp affischer. Så ska det inte vara.

Enligt konstitutionen ska kyrka och stat vara åtskilda, påminner partivännen Dariusz Jonski. Vallagen förbjuder valkampanjer på kontor, myndigheter, militära enheter, arbetsplatser om det stör arbetet. Vi menar att även religiösa byggnader som kyrkor ska nämnas här. VI vill befria kyrkan från politiken! (gazeta.pl 6 sept 13)