Pedofiloffer skriver till påven om skadestånd

En polsk man har skrivit till påven Franciskus för att få skadestånd för de sexuella övergrepp han som barn utsattes för av en präst i Kolobrzeg. Prästen dömdes till två års fängelse förra året, men åberopade hälsoskäl och slapp avtjäna straffet. Det är första gången någon i Polen försöker få skadestånd med motivering att kyrkan visste vad som pågick utan att ingripa. Mannen har utan resultat begärt skadestånd från stiftet och prästen personligen.

Mitt brev är ett rop för alla de barn som behandlats illa i landet, skriver offret till påven. Händelserna i min barndom har förstört mina möjligheter att hysa kärlek och tilltro. Min rädsla för intimitet och brist på förtroende för människor innebär att jag inte kan gå in i en sund relation med en annan person.

En talesperson för de polska biskoparna kräver att medierna ber om ursäkt om det visar sig att de pedofilanklagade prästerna i Dominikanska republiken är oskyldiga. (Polskie Radio 7 okt 13)