Dödshjälpskämpe börjar studera

Jag är ett levande bevis för att man måste sätta upp mål för sig och sedan kämpa för att nå dem. Det säger Janusz Switaj, mannen som 1993 blev totalparalyserad efter en trafikolycka och därefter krävde rätten till sin egen död.

Nu har han inlett universitetsstudier i psykologi.

Switaj, som sitter i rullstol och andas med hjälp av respirator, har de senaste fem åren arbetat för en polsk välgörenhetsorganisation. Han börjar studera för att klara sitt jobb bättre. En assistent ska spela in hans föreläsningar och skriva för hans räkning.

Eutanasi är förbjudna i Polen, även att stänga av livsuppehållande behandling på en hjärnskadad patient. 2007 begärde Switaj för första gången dödshjälp, men fick avslag i domstol. Med tiden har han försonat sig med sitt öde, och känner livsglädje. (Polskie Radio 10 okt 13)