Europadomstolen kan inte uttala sig om Katyn

Vi har ingen kompetens för att avgöra korrektheten i den ryska undersökningen av Katynmassakern 1940. Det sade Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg på måndagen.

Ryssland undertecknade Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna 1998. Därmed kan domstolen inte kräva in handlingarna från utredningen som inleddes åtta år tidigare.

Efterlevande till offren har vänt sig till domstolen eftersom man underkänt den ryska utredningen.

Våren 1940 mördade ryska säkerhetstrupper runt 20.000 polska krigsfångar och reservofficerare, de flesta i skogarna kring Katyn inte så långt från Smolensk i västra Ryssland. När massgravarna upptäcktes lade Sovjet skulden på nazisterna, men har senare erkänt att morden utfördes av Stalins soldater på diktatorns initiativ. 1990, efter kommunismens fall startade ryssarna efter många påtryckningar en utredning om vad som hänt. Utredningen lades ner 2004, och ansågs av polackerna som ofullständig. (Warsaw Voice 22 okt 13).