Tusk möblerar om i partistyret

Regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) har möblerat om i partistyrelsen i helgen. Grzegorz Schetyna, som nyligen röstades bort som ordförande i partiets regionalavdelning i Nedre Schlesien (Dolny Slask), petades från posten som vice ordförande till förmån från sejmens talman Ewa Kopacz.

Schetyna har tidigare varit en av de verkliga höjdarna i partiet, och har setts som en utmanare till premiärminister Donald Tusk. Under en period har det växt fram stor irritation mellan Schetyna och Tusk, som föreslog Kopacz till posten som ny vice ordförande. Även Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz, senatens talman Bogdan Boruszewicz, sejmens vice talman Cezary Grabarczyk och utrikesminister Radoslaw Sikorski är vice ordförande i PO.

Till generalsekreterare valdes regeringens talesperson Pawel Gras.

I ett tal lovade Tusk förbättringar i den offentliga vården, på arbetsmarknaden, inom utbildning, kultur och forskning. (Warsaw Business Journal och Warsaw Voice 16 dec 13)