Polen hotar stoppa Camerons förslag om bidrag

Vi kommer att lägga in vårt veto om Storbritannien vill förändra det nuvarande systemet. Vi kommer inte att acceptera några förändringar som skulle diskriminera någon grupp – inklusive polackerna – någonstans i Europa.

Det sade premiärminister Donald Tusk på en presskonferens på tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Tusk är upprörd över Storbritanniens premiärminister David Camerons uttalande om att migranter från Östeuropa utnyttjar det brittiska välfärdssystemet. Storbritannien ska, enligt Camerons uppfattning, inte betala barnbidrag till migranternas barn om de inte bor Storbritannien. Han vill omförhandla den frågan i avtalet med EU.

Jag tycker inte att vi ska betala barnbidrag till polska invandrares barn som bor kvar i Polen, sade Cameron.

Utrikesminister Radoslaw Sikorski svarade snabbt på Twitter att Cameron inte borde stigmatisera polackerna.

Tusk hävdar att det är faktiskt till nytta för Storbritannien, om barn till polska invandrare tas omhand av släktingar i Polen. Om barnen är i Polen, går i polsk skola och använder polsk sjukvård, och föräldrarna är i Storbritannien och betalar skatt där, då är det bra för Storbritannien.

Polens ambassadör i Storbritannien, Witold Sobków, har gjort ett inlägg i den brittiska upplagan av Huffington Post.

Polackerna arbetar hårt och följer lagen, de har rätt till samma förmåner som andra skattebetalare i Storbritannien, skrev Sobków. Jag är glad över att polackerna fyller lediga platser och kompetensbrister, underlättar tillväxten i ekonomin, och med sina skatter bidrar till Storbritanniens budget, skrev Sobków.

De kommer hit för att arbeta hårt, inte för att missbruka systemet eller dra fördel av det.

Arbetare och deras familjer har rätt att flytta till en annan medlemsstat för att arbeta på samma villkor som medborgarna i denna stat och att omfattas av samma sociala och skattemässiga förmåner. (Polskie Radio 8 jan 14)