Vittnesmål bekräftar att de allierade dolde Stalins skuld

De allierade hjälpte Stalin att hemlighålla sanningen om Katyn. Det visar ett nyupptäckt vittnesmål från 1945. Västmakterna ville inte äventyra relationerna med sin bundsförvant, Stalin. Det mest plågsamma är att få veta att det låg politiska beslut bakom detta, sade kulturminister Bogdan Zdrojewski. Tillsammans med forskaren Krystyna Piortowska, berättade han på en presskonferens om det vittnesmål som Piorkowska nyligen funnit i ett amerikanskt arkiv, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Våren 1940 mördades över 20.000 polska krigsfångar i skogarna kring Katyn, nära den ryska staden Smolensk. 1943 marscherade tyskarna in i området, där de fann flera massgravar. Stalin hävdade direkt att massakern var tyskarnas verk, men många tvivlade på att det var sanningen.

Trots upprepade utredningar slogs det aldrig officiellt fast vem som bar ansvaret för massexekutionerna.

Så mycket berodde på den här frågan, inklusive hot mot vissa personer, att sanningen om Katyn inte kunde få se dagens ljus, sade Zdrojewski.

Det nyfunna vittnesmålet kommer från den amerikanske löjtnanten John H Van Vliet, en av många allierade krigsfångar som fördes till Katyn av tyskarna 1943. Man ville att de skulle vittna om att dödandet begåtts av sovjetiska säkerhetstrupper.

Van Vliet avgav sitt vittnesmål den 10 maj 1945, men han uppmanades att inte föra informationen vidare. Ett annat vittnesmål hemligstämplades och har senare försvunnit.

Van Vliet berättar att det fanns anteckningsböcker och dokument som tydde på att de skjutits under perioden februari–april 1940. Tyskarna kom inte förrän året därpå. Dessutom tycktes kropparna ha legat nergrävda i flera år.

2012 tog USA bort hemligstämpeln på närmare tusen dokument om Katynmassakern. Forskaren Krystyna Pietrowska hittade Van Vliets vittnesmål på State Archives of the United States i Washington.

– Först trodde jag att jag hallucinerade, sade Piotrowska på presskonferensen. Och jag var lite orolig för att ingen skulle tro att ett sådant dokument finns.

Först 1990 erkände Moskva Stalins ansvar för brotten i Katyn.

Även om de allierade, särskilt under åren 1943–52, dolde att Katynmorden utförts av Stalins trupper, var Churchill mer öppenhjärtig privat.

Greve Edward Raczynski, polsk ambassadör i Storbritannien skrev i sin dagbok den 15 april 1943 – precis efter det tyska tillkännagivandet – att den brittiske premiärministern talat om för honom Sovjetunionen troligen var skyldigt till massakern.

Tyvärr är de tyska avslöjandena förmodligen sanna, sade Churchill. Bolsjevikerna kan vara mycket grymma. (Polskie Radio 9 jan 14)

Läs mer om Katynmorden

Rec. Peter Johnsson: Stalins mord i Katyn, 2010 >>
Elzbieta Brunnberg: Morden som ingen vågade tala om >>
Jolanta Halkiewicz: Därför är Katyn en viktig film >>