Ciderproduktionen fördubblades i Polen

Om inte lagen diskriminerade drycker som tillverkas av äpplen skulle vi kunna göra betydligt bättre resultat. Det säger företrädare för den polska ciderbranschen. Ändå fördubblades försäljningen förra året.

Polen är världens största äppelexportör, näst efter Kina, men ciderproduktionen är alltjämt i sin linda. Enligt lagen klassas cider som vin, och när det gäller alkoholhaltiga drycker får man bara annonsera om öl. På drycker med alkoholhalt över fem procent läggs dessutom en punktskatt. Avsikten med restriktionerna är att främja företag som producerar alkoholfria drycker.

Men branschen är övertygad om att cidern snart kommer att ha fem procent av vinmarknaden.

År 2013 drack medel-polacken 98 liter öl och 30 milliliter cider. (Polskie Radio 29 jan 14)