Nya spekulationer om hög EU-post för Tusk

Inom sex månader kommer Donald Tusk kommer att få en viktig post i Bryssel. Det säger EU-parlamentarikern Jacek Protasiewicz till veckotidningen Wprost.

Därmed börjar spekulationerna om vem som ska ersätta honom på hemmaplan.

Nuvarande vice premiärministern Elzbieta Bienkowska, som ibland kallas Polens järnlady skulle kunna ersätta Tusk som regeringschef, tippar tidningen. Som ordförande i regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) däremot tror Wprost på talman Ewa Kopacz eller Pawel Gras, tidigare partiets talesperson, numera POs generalsekreterare.

Själv har Tusk sagt att han inte tänker flytta till Bryssel – men källor inom partiet menar att om Tusk fick en prestigefylld post i EU skulle partiet förmodligen få fler röster i parlamentsvalen nästa sommar. (Polskie Radio 10 feb 14)