Självmorden ökar i Polen

Elva personer tar sitt liv i Polen varje dag och femton personer försöker begå självmord. Det framgår av färsk statistik, och psykologerna varnar för att antalet kommer att öka.

Under senare år har självmordssiffrorna ökat snabbare än dödsfallen i trafiken. 2012 dog 3500 personer i trafikolyckor. Under samma period försökte 5800 personer ta livet av sig, drygt 4.000 lyckades. Av dem var 373 tonåringar, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Siffrorna för 2013 är inte klara, säger experter, men det är en global trend och siffrorna väntas stiga. 1998 var självmord den åttonde vanligaste dödsorsaken i världen, nu är det den nummer fyra. Mest oroande är att självmord är den näst vanligaste dödsorsaken bland barn och unga mellan sju och nitton år.

Orsakerna är enligt psykiatrerna psykisk ohälsa, alkoholmissbruk, social isolering och svåra sjukdomar. Män under tjugo och över fyrtiofem år är särskilt utsatta. (Polskie Radio 17 feb 14)