Tillväxten ökar i den polska ekonomin

Polen har möjligheter att nå upp till hela tre procent tillväxt i bnp – vilket kan jämföras med de 1,6 procent som sannolikt blir resultatet för 2013. Det sade premiärminister Donald Tusk på en presskonferens.

Redan för ett par månader sedan sa jag att vi hade planerat för en mycket försiktig budgetökning, men min personliga övertygelse är att tre procent är inom räckhåll, sade Tusk. Jag är optimist, och om jag vore spelare skulle jag sätta en slant på att vi når över tre procent.

Färska siffror från GUS (Statistiska centralbyrån) visar att bnp ökat med 2,7 procent under sista kvartalet 2013. Prognosen var 1,9 procent.

2014 års budget utgår från en tillväxt på 2,5 procent, men nu tror man alltså på ett bättre resultat. Finansminister Mateusz Szczurek sade nyligen att han räknar med minst 2,9 procent för 2014. (Warsaw Voice 18 feb 14)