Wajda gör film om förföljd konstnär

Avant-garistmålaren Wladyslaw Strzeminski blir ämnet för Andrzej Wajdas nya film. BIld: Wikipedia.

Avant-garistmålaren Władysław Strzemiński blir ämnet för Andrzej Wajdas nya film.
Bild: Wikipedia.

Filmregissören Andrzej Wajda planerar nu en film om den avant-gardistiske målaren Władysław Strzemiński (1893–1952).

Han var en av de konstnärer som blev mest illa behandlade under den socialrealistiska tiden, säger Wajda, som nu ska träffa tänkbara finansiärer för filmen.

Strzemiński föddes 1893 i Minsk och utbildade sig till ingenjör. Han sårades svårt i första världskriget – förlorade en arm, ett ben och synen på ett öga – och sökte sig i stället till Konsthögskolan i Moskva. I Vitebsk blev han Kazimir Malevitjs assistent och gick inom några år i spetsen för det ryska avantgardet. 1922 flyttade han till den polska landsbygden och tog kontakt med det framväxande polska avant-gardet. Han utarbetade en egen konstteori som fick namnet unism.

1931 bosatte sig Strzemiński i Łódź, där han 1945 blev lärare vid Konsthögskolan. Men eftersom han vägrade anpassa sig till tidens påbjudna socialrealism fick han sparken 1950. Han dog i stor fattigdom 1952.

De styrande i staden Łódź har sagt sig gärna vilja bidra till finansieringen av filmen, när manuskriptet är klart. (Warsaw Voice 26 feb 14)