Protasiewicz kan åtalas i Tyskland

Om EU häver hans parlamentariska immunitet så kommer vi att åtala EU-parlamentarikern Jacek Protasiewicz för hans agerande på flygplatsen i Frankfurt. Att skrika nazistiska slagord är straffbart i Tyskland och kan ge upp till tre års fängelse, säger tyska åklagarmyndigheten till TVN 24.

Protasiewicz, som är vice ordförande i EU-parlamentet och nummer ett på regeringspartiet Medborgarplattformens (PO) valsedel till EU-parlamentet, greps av polisen sedan han ropat Heil Hitler och Har du varit i Auschwitz någon gång? till en tulltjänsteman.

Han varit oförskämd när jag passerade passkontrollen, var Protasiewicz första kommentar.

Premiärminister Donald Tusk i sin tur sade på torsdagen att det inte finns några ursäkter för ett sådant beteende, oavsett omständigheterna.

Mitt samtal med tulltjänstemannen blev känslomässigt, sade Protasiewicz senare på en presskonferens.

Men han förnekar nu att tulltjänstemannen provocerat honom. (Polskie Radio 28 feb 14)