Präst misstänks för återfall i pedofili

En polsk präst anhölls på måndagen, misstänkt för pedofili. Han ska ha haft sexuellt umgänge med en minderårig och för att ha visat barnet pornografiska bilder.

Övergreppen ska ha skett regelbundet under åren 2000–2003, då prästen tjänstgjorde i utkanten av Warszawa. Anmälan lämnades in i slutet av förra året.

År 2001 dömdes prästen för sexuella övergrepp mot en korgosse. Han fick då villkorligt.

Stiftets kuria skriver på sin hemsida att man är fullt beredd att samarbeta i utredningen.

Vi har kontakt med offret och har erbjudit pastoral och kyrklig hjälp, skriver kurian. Man beskriver också övergrepp på barn som ”en stor moralisk ondska”, som kyrkan starkt fördömer.

Prästen har fått lämna sin tjänst.

Detta är det första pedofilfallet i Polen efter valet av ny ledare bland de polska biskoparna i förra veckan. Den tidigare ledaren, ärkebiskop Józef Michalik, skapade uppståndelse när han sade att en del av de drabbade barnen hade sökt kärlek hos prästerna eftersom de kom från splittrade hem.

I somras kallades den polske ärkebiskopen Michal Wesolowski hem till Vatikanen efter misstankar om sexuella övergrepp mot barn i Dominikanska republiken. Ytterligare en polsk präst misstänks för att tillsammans med Wesolowski ha antastat pojkar i Dominikanska republiken. (Polskie Radio 18 mars 14)