Funktionshindrade kräver bättre villkor

Tretton familjer med handikappade barn tillbringade natten mot onsdagen i parlamentet i protest mot vad de beskriver som regeringens brutna löften.

Demonstranterna kräver skriftliga garantier för att stödet till handikappade ska höjas. De vill också att det dygnetruntstöd som familjerna ställer upp med ska ses som en heltidsanställning och ge lön från samhället.

Enligt uppgifter från regeringen har statens kostnader för stöd av funktionshindrade ökat från en halv miljard zloty (1,1 miljard svenska kronor) 2007 till 1,7 miljarder zloty (3,7 miljarder svenska kronor) 2013.

Enligt siffror från GUS (Statistiska centralbyrån) finns mer än 560.000 familjer med handikappade barn i landet. 130.000 män och 310.000 kvinnor har slutat arbeta för att kunna ta hand om funktionshindrade familjemedlemmar. (Polskie Radio 20 mars 14)