HP erkänner mutor i Polen

Den amerikanska it-jätten Hewlett-Packard har erkänt att företaget via sitt lokalkontor i Polen betalat ut mutor för att komma över kontrakt till den offentliga förvaltningen. Det meddelade företagets tjänstemän på onsdagen.

Det är ett mycket viktigt ögonblick i Polen när ett stort internationellt företag erkänner att man ägnat sig åt korruption i vårt land, sade inrikesminister Bartlomiej Sienkiewicz till Polskie Radio.

2011 inledde Antikorruptionsbyrån (CBA) en undersökning av större datorföretag efter anklagelser om mutor i utbyte mot statliga kontrakt.

I centrum finns en regeringstjänsteman som var ansvarig för inköp av it på rikspolisstyrelsen och senare fick en hög befattning på inrikesdepartementet.

Sammanlagt fyrtioen personer från it-företag, statliga tjänstemän, och före detta poliser har åtalats. Enligt åklagaren ska HP i Polen ha betalt ut mer än en halv miljon dollar till regeringstjänstemän för att vinna upphandlingen när rikspolisstyrelsen skulle köpa datorutrustning. (Warsaw Voice 10 april 14)