USA stannar i Polen året ut

Vi kommer att ha kvar de stridsflygplan som nu finns i Polen till slutet av året. Det sade den amerikanske försvarsministern Chuck Hagel efter samtal med försvarsminister Tomasz Siemoniak i Washington.

Hagel uppmanande också de Natoallierade att fylla på de amerikanska trupperna i Lask-basen i centrala Polen.

I samband med den ryska interveneringen i Ukraina har USA har stationerat ett par hundra soldater och sex F 16-plan i Polen för att stötta Natoländer i Central- och Östeuropa. Polen, som gränsar till både Ryssland och Ukraina, driver på för att Nato permanent ska finnas i landet.

Som svar på Natos begäran kommer Kanada att skicka sex CF-18 stridsflygplan till Polen.

Enligt en färsk opinionsmätning vill två tredjedelar av polackerna att Natos närvaro i Polen ökar. (Polskie Radio 18 april 14)