Tusk: Vi får inte låta våldet styra världen

Vi får inte acceptera mer våld! Det sade premiärminister Donald Tusk, när han på söndagen talade vid en ceremoni till minnet av slaget vid Monte Cassino som avslutades för sjuttio år sedan, den 19 maj 1944.

Ceremonin hölls på den polska krigskyrkogården nära klostret Monte Cassino.

Låt denna heliga kyrkogård utgöra en varning för hela Europa om att inte acceptera våld, sade Tusk. Minnet av vad som hände för sjuttio år sedan och vår önskan att inte låta våldet styra världen är den sanna garantin för Polens oberoende, Europas styrka och dess invånares säkerhet.

Slaget om Monte Cassino var ett av de viktigaste under andra världskriget, när de allierade lyckades förjaga de nazistiska trupperna från deras strategiskt viktiga post i alperna.

Nästan tusen polska soldater dog i slaget, tretusen skadades och 345 saknades efter slaget. (Warsaw Voice 19 maj 14)