Justyna Kowalczyk tävlar för livet

Justyna Kowalczyk.  Foto: Magnus Manske.

Justyna Kowalczyk.
Foto: Magnus Manske.

– Det fanns dagar då min enda utsikt var taket i hotellrummet. Då jag varken orkade eller hade lust att stiga upp ur sängen och enda frågan var: varför?

– Hela tiden försökte jag hålla skenet uppe. För man skulle göra så, berättar Justyna Kowalczyk, flerfaldig världsmästare och olympisk guldmedaljör i en berörande intervju för Gazeta Wyborcza (sport.pl).

Sedan drygt ett år tillbaka är hon diagnostiserad med depression. Hon kämpar mot sömnlösheten, mot kroppen, mot ångesten och det ständiga illamåendet, mot svimningarna och 40 graders feber. Det var tufft att förena allt detta med träningen.

För ett år sedan fick hon missfall under ett träningsläger. Det hände när allting började ljusna – men ödet ville annorlunda. Justyna Kowalczyk berättade ingenting vare sig för tränaren eller föräldrarna. Ville inte oroa dem.

Justyna Kowalczyk har inte tidigare berättat om sin sjukdom, om förhoppningar om ett liv utanför idrotten eller om månader av lidande när hon trots en bruten fot vann olympiskt guld i Sotji och flertalet tävlingar inom Världsmästerskapet. Inte om de personliga problemen och depressionen. Inte ens tre försök med läkemedel hjälpte: kroppen reagerade mycket svagt på medicineringen.

Att idrottare blir deprimerade är fortfarande ett tabubelagt ämne trots att depression klassas som en folksjukdom och de är lika utsatta som alla andra. Men de erkänner sällan att de drabbats – och när de talar om sjukdomen har den redan ebbat ut, som den amerikanska skidåkerskan Lindsey Vonn  eller den italienske målvakten Gianluigi Buffon. De har en image som starka, framgångsrika individer och svaghet avfärdas av deras omgivning och fansen.

– Det räcker nu, jag tänker inte låtsas mer, jag lider av depression, säger Justyna Kowalczyk och ger depression ett mänskligt ansikte i ett land där depression fortfarande är något skamligt som man gärna förtiger. Därmed visar hon återigen sin styrka och mänsklighet.

Dorota Tubielewicz Mattsson