Expert: Detta gynnar ytterlighetspolitikern Korwin-Mikke

Oppositionen är förbannad. Tusk har gjort narr av den.

Så kommenterar idag gazeta.pl onsdagens förtroendeomröstning i parlamentet. Det ledande oppositionspartiet PiS lovar att idag lämna in begäran om konstruktivt misstroendevotum.

Nu börjar demokratins tudelning, säger statsvetaren Kazimierz Kik. Tack vare den parlamentariska matematiken behåller koalitionsregeringen sin majoritet, men opinionssiffrorna kommer att dala.

Oppositionspartierna kommer inte att ge efter. De är enade på en punkt: de vill få regeringen Tusk på fall. Men enligt Kik det är inte den parlamentariska oppositionen som kommer att gagnas av krisen utan Janusz Korwin-Mikke och hans Nya Högern.

Demokratin är i nuläget helt blockerad. De flesta väljare känner sig maktlösa, säger Kik. De frusterade polackerna, som sett den politiska makten och demokratin komprometteras, kommer att uttrycka sitt missnöje genom att rösta på Korwin-Mikke. Inte för att de är anhängare till Korwin-Mikke utan för att de är motståndare till etablissemanget.

Dorota Tubielewicz Mattsson