Vatikanen avsatte pedofilmisstänkt nuntie

Den polske ärkebiskopen Jozef Wesolowski har fråntagits sin ställning som påvlig nuntie. Det meddelar Vatikanen i ett uttalande.

Wesolowski anklagades i augusti 32013 för sexuella övergrepp mot barn i Dominikanska republiken. Han kallades hem till Vatikanen, och kunde inte komma till förhör i de utredningar som genomförts av polsk och dominikansk polis.

Med detta är emellertid bara den första delen av ärendet genomförd, skriver Vatikanen i sitt uttalande. Med hänsyn till allvaret kommer alla lämpliga åtgärder att vidtas mot den förre nuntien.

Wesolowski är den av de pedofilmisstänkta polska kyrkomännen som har högst rang.

Kyrkan i Polen har under de senaste två åren tvingats ta itu med den våg av anmälningar om sexuella övergrepp mot barn som riktats mot präster. Vid en intern konferens inom katolska kyrkan i Kraków nyligen framkom att nitton polska präster dömts för övergrepp mot barn 2010–2013. Då hölls också en ångermässa, där man bad för de syndande prästerna.

Kardinal Stanislaw Dziwisz påpekade att pedofili inte får uppfattas som en synd som är typisk för katolska kyrkan. (Polskie Radio och webb-Bulletinen 27 juni 14)