Centralbankschefen avgår inte

Publicerad 2014-07-03 11:20

Jag avvisar påståendet att jag genom den här konversationen skulle ha deltagit i någon politisk uppgörelse. Det var ett ytterst hypotetiskt samtal, sade centralbankschefen Marek Belka på onsdagen på presskonferensen efter Penningpolitiska rådets möte.

Samtalet han syftar på var det som för ett år sedan avlyssnades – och bandades – på en Warszawas innekrogar, där han åt middag tillsammans med inrikesminister Bartlomiej Sienkiewicz.

I den avlyssnade middagskonversationen begärde Belka att dåvarande finansministern Jacek Rostowski skulle avgå mot att banken ställde upp med pengar till statskassan. Han uttalade sig också förklenande om ett par av medlemmarna i Penningpolitiska rådet.

Jag kommer inte att avgå, det skulle vara ett erkännande av att jag hade brutit mot lagen, vilket jag fullständigt förnekar, sade Belka.

Däremot bad han om ursäkt för den skada som samtalet med Sienkiewicz förorsakat banken och medarbetarna.

Jag ska göra mitt bästa för att bygga upp förtroendet igen, och det gör jag bäst genom att arbeta som vanligt, sade centralbankschefen.

Penningpolitiska rådet har tidigare uttalat sin belåtenhet med samarbetet med Belka, vilket har tolkats som att man har förtroende för honom. (Warsaw Voice 3 juli 14)

Mer om avlyssningsskandalen >>Sök i webb-Bulletinen