PSL: Väljarna kanske ska få avgöra

Publicerad 2014-07-04 16:30

Det finns gränser för vår lojalitet. Det sade Eugeniusz Klopotek, medlem av och ledamot i sejmen för regeringens lilla koalitionsparti, PSL (Bondepartiet) inför parlamentets misstroendeomröstning om inrikesminister Bartlomiej Sienkiewicz.

Om koalitionens framtid är beroende av att vi försvarar Sienkiewicz är det kanske bättre att väljarna får avgöra, sade Klopotek

På ett av banden i den omtalade avlyssningsskandalen tycks Sienkiewicz försöka få ett avtal med centralbankschefen Marek Belka om bidrag till statskassan mot finansministerns avgång. Avtalet var avsett att gynna regeringspartiet PO inför valet nästa höst.

Trots uppmaningar har Belka vägrat avgå och premiärminister Donald Tusk har inte sparkat sin inrikesminister.

Men oppositionen har begärt misstroendevotum mot Sienkiewicz i nästa vecka, och ska ministern klara sig bör han få stöd av POs och PSLs ledamöter i parlamentet.

De flesta av oss i PSL trodde att Sienkiewicz skulle vara tvungen att avgå direkt, sade Klopotek. En sådan syndare får inte stanna kvar som frontfigur.

Vid ett möte på tisdag kommer PSL att diskutera hur partiet ska rösta i frågan.

Partiledaren Janusz Piechocinski, som också är vice premiärminister, uppmanade på torsdagen Tusk att ta över ansvaret för säkerhetspolisen ABWs utredning av varför toppolitikers samtal bandats på krogar i Warszawa.

ABW utreder ju faktiskt sin egen högste chef, påpekade Piechocinski. (Polskie Radio 4 juli 14)Sök i webb-Bulletinen