Misstroendedebatten har inletts

Parlamentet inledde på onsdagsmorgonen debatten inför fredagens misstroendeomröstning om dels den avlyssnade inrikesministern Bartlomiej Sienkiewicz, dels hela regeringen Tusk.

För att motionerna ska gå igenom måste 231 ledamöter måste rösta ja. Koalitionsregeringen, som består av det stora PO och det lilla PSL, har sammanlagt 234 platser i parlamentet. Men även om PSL-ledningen svingar partipiskan är det inte säkert att alla dess ledamöter lyder order.

Som ett inslag i debatten vill oppositionspartiet PiS, som initierat fredagens två misstroendevotum, att den ”opolitiske” akademikern Piotr Glinski, ska få delta i debatten. PiS vill att Glinski ska bli premiärminister när regeringen Tusk röstats bort.

Talman Ewa Kopacz har avslagit partiets begäran eftersom det strider mot reglerna att en icke förtroendevald håller politiska tal i parlamentet.

Förra året ville PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski också att Glinski skulle debattera i kammaren. Han hade då med sig en videoinspelning med ett politiskt tal av Glinski, som spelades upp inför ledamöterna.

Kopacz utfärdade då ett förbud mot liknande tricks i framtiden. (Polskie Radio 9 juli 14)