Polen vill ha tunga ansvarsområden inom EU

Energi, konkurrens och den internationella marknaden är de områden Polen i första hand hoppas få ansvaret för i EU-kommissionen. Danuta Huebner, tidigare kommissionär för regional utveckling, är en av regeringens tjugoåtta kandidater.

Det sade premiärminister Donald Tusk i veckan i samband med förhandlingarna om vem som ska ingå i den nya EU-kommissionen.

Det tar några dagar att avgöra vilka kandidater som har bäst chans att få någon av de viktiga kommittéerna, sade Tusk.

På frågan om Tusks eget intresse av ordförandeposten i Europarådet svarade han: Min prioritering är Polen, men jag vill inte avslöja min förhandlingsposition just nu.

Tusk, som varit regeringschef sedan parlamentsvalen 2007, tros vilja leda regeringskoalitionen fram till de allmänna valen 2015.

Utrikesminister Radoslaw Sikorski skulle bli en utomordentlig representant för utrikesfrågorna i EU, men Italiens utrikesminister Frederica Mogherini är favorit, sade Tusk.

De central- och östeuropeiska länderna i EU har motsatt sig Mogherinis kandidatur, eftersom Italien håller emot när det gäller sanktioner mot Ryssland i Ukrainakrisen. (Polskie Radio 17 juli 14)