Sikorski: Krisen kunde ha förhindrats

Den här krisen i Ukraina kunde ha förhindrats om Europa intagit en samordnad hållning gentemot Ryssland. Det sade utrikesminister Radoslaw Sikorski till den tyska tidningen Welt am Sonntag med anledning av den flygolycka, då ett passagerarplan från Malaysian Airways störtade i östra Ukraina.

Sikorski påpekade att han själv efter tisdagens resa till Kiev larmat om att separatisterna fått allt större tillgång till missiler.

Den här krisen kunde ha undvikits, underströk Sikorski. Europa har gjort för lite för att påverka det ryska agerandet i konfliktens olika skeden. Förra året, när Ryssland inledde sin handelsbojkott för att straffa Ukraina för närmandet till EU, vädjade jag till mina kollegor att agera. Om vi då hade visat Moskva var gränsen går och visat solidaritet med Ukraina skulle den här upptrappningen förmodligen aldrig ha kommit till stånd.

Utrikesministern påminde också om att han länge argumenterat för att européerna ska ta försvaret på allvar.

Vi östeuropéer har inga illusioner vad gäller Rysslands nyimperialistiska tendenser, konstaterade han. Även om också Polen drivit en försoningspolitik gentemot Ryssland och på det sättet haft samma förhoppningar som de andra länderna i Europa.

Men om gränser flyttas med våld under förevändning att minoriteter i ett annat land ska skyddas, då kan vi inte bara titta åt ett annat håll, sade Sikorski. (Polskie Radio 21 juli 14)